Skip to main content
Monique van de Graaf

mr. Monique van de Graaf Arbeidsjurist en sv-expert

Vrijwel iedereen heeft in zijn leven te maken met arbeidsrelaties. Gemiddeld werkt de Nederlander één derde van zijn leven. ‘Werk’ heeft dus een behoorlijke impact. Ik voel me aangetrokken door arbeidsrelaties.

Over mij

Vrijwel iedereen heeft in zijn leven te maken met arbeidsrelaties. Gemiddeld werkt de Nederlander één derde van zijn leven. ‘Werk’ heeft dus een behoorlijke impact. Ik voel me aangetrokken door arbeidsrelaties. Indertijd heb ik een studie rechten gedaan en ben ik afgestudeerd op de studierichtingen bedrijfsjuridisch en privaatrecht.

Met mijn kennis en mijn ervaring als arbeidsjurist en als arbeidsdeskundige weet ik de wegen om arbeidsrelaties weer op de rails te zetten. Of liever nog: niet te laten ontsporen door zaken vooraf goed te regelen. Ik vind het fijn om kennis over te dragen en te gebruiken om een werkgever of werknemer te ondersteunen. Daarbij zoek ik graag naar het gezamenlijk belang van de werkgever én de werknemer.

Juist aan de preventieve kant is er veel winst te behalen. Op het gebied van arbeidsrelaties vind ik het belangrijk om escalaties te voorkomen. Om die reden ben ik vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit. Ik kijk samen met de melder naar (de achtergrond van) zijn melding. Daarnaast ben ik voorzitter van verschillende klachtencommissies die in beeld komen waar het gaat om beoordeling van ongewenst gedrag (formele route).

Ik ben iemand met veel energie. Van de dynamiek van de individuele casussen uit mijn praktijk als arbeidsjurist en arbeidsdeskundige en mijn voorzitterschap van verschillende klachtencommissies kan ik erg genieten. Er is samenhang tussen arbeidsrecht en sociale zekerheid. Ik kijk met belangstelling naar wat er speelt om te kijken hoe en waar ik kan ondersteunen.

Tenslotte ben ik auteur van de boeken Arbeidsrecht voor de professional en Sociale zekerheid voor de professional die elk jaar door mij worden geactualiseerd, en ben ik hoofdredacteur bij de kennisbank van HR Praktijk en schrijf ik bijdragen voor De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid en De Grote Almanak.

Van loondienst naar zelfstandig professional

Na eerst werkzaam te zijn geweest als belangenbehartiger voor de FNV, ben ik gaan werken voor het GAK, de voorloper van het UWV, als beambte bezwaar en beroep. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en gewerkt als arbeidsjurist voor externe klanten bij een aantal grote accountantskantoren.

Mijn laatste werkgever was een groot bedrijf in de luchtvaartindustrie waar ik aan tafel zat met de vakbonden om te praten over arbeidsvoorwaarden en over reorganisatie. Ook was ik  betrokken bij het overleg met de medezeggenschapsorganen.

Sinds 2015 ben ik zelfstandig professional op het snijvlak van HRM en arbeidsrecht/sociaal verzekeringsrecht. Het taakaccent ligt op het ondersteunen van HR afdelingen zowel op operationeel als tactisch/strategisch niveau door middel van advisering, het voeren van procedures (zowel bij de kantonrechter als bezwaar- en beroepsprocedures), het opstellen van beleid en het verstrekken van informatie over wijzigingen in wet- en regelgeving.

Opleiding

  • postacademische leergang arbeidsrecht (PALA) / 2007
  • Beroepsopleiding voor Bedrijfsjuristen (2010)

Lidmaatschappen

  • Stichting register arbeidsdeskundigen (SRA)
  • Nederlandse vereniging van arbeidsdeskundigen (NVVA)
  • Vereniging voor Arbeidsrecht (VVA)
  • NEVOA (de beroepsorganisatie voor bedrijfsjuridisch adviseurs)
HEEFT U VRAGEN OF
WILT U MEER WETEN?